Saturday, February 28, 2009

Поредна победа / Yet Another Victory














































Петъкът беше изключителен с това, че не карах спорт и се прибрах навреме за мъжката шафета по ски бягане 4х10км. Безспорните фаворити и носители на званието световни шампиони от 1994г. насам отново доказаха своята класа над останалите. Елдар Рьонинг, Од-Бьорн Хйелмесет, Торе Рууд Хофстад и естествено на последен пост Петър Нортхуг.
Щафетата се проведе на трасе от 3,33 км, моето всеки от постовете трябваше да мине 3 пъти. Първите два поста карат в класически, а последните два в свободен стил.
След като излезе първи Елдар Рьонинг, позволи да бъде задминат и изостана с цели 25 секунди при предаването на Хйелмесет.























/Мае, Рьонинг, Филбрих, Канада, Америка, Русия, Казахстан/

38-годишният ветеран не беше нагласен за такова наваксване и въпреки това за първите две секунди успя да се доближи до водачите - Финландия, Естония и Германия на около 9 секунди. Тогава обаче германеца пое енициативата и вдигна темпото, така че до края на поста Хйелмесет в крайна сметка изоставаше с 24 секунди.



























/Ангерер, Реема и Яухуярви/






В класическият стил пое щафетата Торе Рууд Хофстад, който, ако мога така да се изразя, беше най-слабото звено на шампионите. Той обаче оправда по всякакъв начим възложените надежди. Изпревари естонеца и доближи норвегия на 14 секунди от първите-Германия. Трябва да отбележим доста доброто представяне на най-слабият ски бегач за Финландия Тииму Катилакоски, доста дълго той успя да поддържа темпото на Ангерер, в края обаче остана без сили и беше изпреварен от бегачът на Норвегия.









/Филбрих, Катилакоски/

Когато дойде времето на Нортхуг, съмнение нямаше, че победата отново ще бъде за Норвегия, при изоставане по-малко от 15сек. Златният медалист от 15+15км навакса изоставането си още преди краят на първата обиколка и от тогава се придържаше плътно до състезателя на Германия - Аксел Тайхман. През това преме далеко отзад Естонеца вече беше отдавна изпреварен от отборите на Канада, Швеция и Франция, за съжаление отборът на домакините - Чехия, изпита големи затруднения още в началото и по това време беше далеко назад на 13-та позиция.

Дойде и завоят преди финалната права и тога Петър Нортхуг отново ни показа на какво е способен! Изстреля се напред, когато всички вече се чудеха кога точно ще го направи, а Тайхман остана напълно без отговор. За голяма радост на Финландците техният отбор се класира на 3-то място и така те спечелиха медал при мъжете(от шафета) за първи път от 1997г. в Трондхайм.

























/Рьонинг, Хйелмесет, Хофстад, Нортхуг/



























/Аксел Тайхман, Франц Гьоринг, Тобиас Ангерер, Йенс Филбрих/























/Мати Хекинен, Сами Яухуярви, Тииму Катилакоски, Виле Нусиайнен/

No comments: