Monday, February 23, 2009

Спортна почивка / Weekned of Sport

От доста дълго време насам нямах възможност да гледам евроспорт, но тази събота и неделя се оказаха благоприятни - не само, че имах време, но и спортовете, които показаха бяха точно по мой вкус.
Сутринта на съботата започна по най-добрия начин - с мъжката щафета по биатлон. За моя най-голяма радост Норвегия спечели с (както следва по постове) Емил Хегле Свендсен, Лaрс Бергер, Халвард Ханеволд и Оле Ейнар Бьорндален. Норвежците водеха по първата обиколка. След грешка при втората стрелба Свендсен все пак успя да навакса от 9то до 5то място преди да предаде на Бергер. Той, също направи грешка, но след нея полетя на ските, само както той може и предаде на Ханеволд на 4то място. Ветеранът успя да излезе на трето място и от там битката беше между Бьорндален, Зуман и Грайс. След изключителна стрелба норвежката легенда успя да отвори нечуваната разлика от 12,6 секунди пред Австрия, които заеха 2рото място и 32,7 пред Германия, финиширали на трето.
Въпреки тази радостна победа, още по-радостна за мен беше 11тата позиция на българската щафета в състав - Владимир Илиев, Михаил Клетчеров, Красимир Анев и Мартин Богданов. Момчетата... мисля бяха най-младия отбор на това състезание, не само, че успяха да стигнат до място на което бългаски отбор не бе стъпвал от 1991г. насам, но и го направиха с учудващо малко закъснение от около 3 минути и нито една грешка в стрелбата.
Да им е честита тази победа и да вървят все по-напред! Припомням само, че те тръгнаха от 16 място в списък с общо 26 страни. /за жалост снимка на нашите спортисти не можах да намеря/

По-късно през деня беше и бягането 15+15 километра за мъже, където първите 15км се изпълняват в класически стил, а вторите в свободен. И тук отново моят любимец триумфира! Потеглил от 6то място Петър Нортхук стигна 30-то и косур, но след стредата на вторите 15 км, започна да се завръща в челото. Оставаха само близо 5 км, когато Нортхук за пореден път разкри своята взривна мощ! Само с няколко загребвания той задмина Андерс Сьодегрен и излезе на чело, като за миг отвори голямо пространство м/у себе си и преследвачите. Много драматичен се оказа краят за руснака Александър Легков, който преди финалната права падна на едно спускане и така подари бронза на Джорджио Ди Ченца от Италия. Мати Хекинен от Финландия също може да съжалява за този старт, защото след като водеше в предната колона, той загуби щека и мина много време докато получи нова, така успя да завърши едва на 11-то място. Така състезанието завърши с Норвегия, отново на първото място с преднина от 3,1 секунди пред Швеция и 11,9 пред Италия. /извинявам се, че клипа е на шведски, но това беше единственото, което можах да намеря по въпроса, все пак главното се вижда/



За жалост в тази надпревара нашият българин- Веселин Цинзов отпадна, навярно защото беше задминат с една обиколка от първите.

Неделята завърши с победа за Америка с Тод Людоик, на второ място остана Ян Шмид за Норвегия и Бил Демонг отново за Америка при северните комбинатори. След скоковете Людоик водеше пред Ян Шмид и Анси Куиворанта. За учудване на всички 19 годишният финландец не грабна победата, а даже остана 4ти.

Късно вечерта бяха и финалите от ски сковете в Либерец, Чехия на малка шанца. След като Хари Оли поведе с 104,5 м пред Лоицл, Шлиренцауер и Якобсен, вторият скок се оказа пълно разочарование, финландеца остана 13-ти, а норвежеца - 17-ти. Така победата отиде за пореден път в Австрия за Волфганг Лоицл, на второ място остана Грегор Шлиренцауер, а на трето Симон Аман.











/от ляво на дясно Шлирензауер, Лоицл, Аман/




Тук отново може да се отбележи прекрасното представяне на 15 годишният българин Владимир Зографски, който остана на 43-то място, позиция, на която не е имало българин на световно първенство от 1986г. Честито!


/English version after few days/

No comments: