Monday, March 02, 2009

50км свободен стил


























































Неделята сложи край на световното първенство по ски бягане. Последното състезание беше и най-атрактивното след щафетата при мъжете - 50 км масов старт. След продължително каране в челото на колоната всички се питаха само едно - дали Петър Нортхуг ще спечели и това състезание. Дали в спринта, в 30км смесено и в 50км той ще бъде над всички. Е, оказа се именно това.


/извинявам се отново, че и това кличе е на норвежки, май, но в youtube няма нищо на англ. по въпроса/

Още от самото начало групата на първите се състоеше от 47 души и се запази така до последните три километра, когато бе сведена до колона от 20. Различни души водеха колоната, някои даже се откъсваха за известно време. Когато всички мислеха, че времето за отборна игра е минало и от тук насетне всеки е сам за себе си, норвежците -Нортухг и Йердален направиха шит отпред, като за известно време на пропуснаха никой пред себе си. В последствие Йердален изостана, но Нортхуг застана за челото и се приготви за своя финален сприн. Първоначално иглеждаше, че битката отново ще е м/у Норвегия и Германия( Ангерер), но когато Нортхуг тръгна, единственият, който имаше сили до някъде да му отговори беше Вилегжанин от Русия.























Така финалната класация беше определена. Времето на победителя е 1:59:38.1, на второ място е Максим Вилегжанин, а на трето Тобиас Ангерер. Другите имена, които си залужава да изброя: българинът Веселин Цинзов е на 42 място, кото е един изклщчителен резултат! Най-слабият пост в финландската щафета Катилакоски вчера беше на 8-мо място! Рехемаа за Естония зае 11-та позиция, Юха Лалукка също от Финландия учудващо зае 15-тото място. Легков този път беше 18, въпреки че по време на бягането заявяваше своите претенции за медал не веднъж. Йердален остана 20ти, а финландеца, на който се залагаше най-много - Нусиайнен финишира чак 26. Най-добрият швед беше Маркус Хелнер на 28 място и с това мисля се заключва най-интерената част.

Интервю с Петър Нортхуг: " Това беше много трудно състезание за мен. Стараех се да съм във водещата група. Беше трудно да се отделиш, затова бягах с отаналите. Тобиас и Максим бяха в челото през цялото време, а знам, че Максим е много добър в 50-те километра. Беше много трудно именно, защото Тобиас поддържаше много високо темпо..."

No comments: